Izlet u Vukovar

U četvrtak, 27.9. išli smo, u organizaciji Udruge tenkista Domovinskog rata Brodsko – posavske županije, na izlet u Vukovar. Na put smo krenuli u 7.00 sati ujutro. Trideset četiri korisnika usluga našeg Centra u pratnji četiri odgajatelja i desetak branitelja iz Udruge tenkista, naših domaćina, krenulo je na put.

Nešto prije 9.00 stigli smo na odredište. Prvo smo posjetili Groblje tenkova na Trpinjskoj cesti i spomenik Blagi Zadri, jednom od heroja Domovinskog rata. Poslušali smo predavanje o obrani Vukovara i krenuli dalje.

Nakon toga posjetili smo vukovarsku bolnicu, iz koje su nakon pada Vukovara, agresori izveli 267 ljudi i njih 200 mučili i ubili na Ovčari, najvećoj masovnoj grobnici iz Domovinskog rata.
Poslije toga smo posjetili vukovarsko groblje. Tamo smo, zajedno s braniteljima, zapalili svijeću, položili vijenac i odali počast onima koji su dali živote za slobodu domovine.
Nakon groblja, zaputili smo se prema Ovčari i poslije crkvi sv. Filipa i Jakova. Crkvu su okupatori namjeravali minirati, ali ju je od toga spasila prijelazna UN-ova uprava, koja je tu bila za vrijeme okupacije.

Na kraju smo posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata u sklopu vukovarske vojarne. Korisnici su posebno uživali u pregledavanju i penjanju po muzejskim izlošcima tenkova, topova, raznih oklopnih vozila, zrakoplova i jednog broda.
Nakon ručka, kojeg su osigurali naši domaćini iz Udruge tenkista, krenuli smo kući. Želja naših domaćina je bila da zapamtimo ovaj izlet i da ne zaboravimo što se dogodilo u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata.