Nauči me vidjeti prave boje

28. studenog 2018. potpisan je ugovor za Projekt „Nauči me vidjeti prave boje“ u sklopu poziva poziv „Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih“. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 5.943.771,51 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u maksimalnom iznosu bespovratnih sredstava.

Projekt će osnažiti proces deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s problemima u ponašanju na području Brodsko-posavske županije razvojem i pružanjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga i jačanjem kapaciteta stručnih radnika. Obuhvatiti će 86 djece i mladih i 25 stručnjaka s krajnjim ciljem smanjivanja socijalne isključenosti i osiguranja prava djece na život u zajednici.

Kroz projekt je zaposleno 8 odgajatelja čime je omogućen razvoj usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za novu korisničku skupinu djece s problemima u ponašanju, širenje usluge poludnevnog boravka na područje grada Nova Gradiška i povećanje broja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi/korisnika organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku.

U 2020. godini prije otvaranja novog programa, provedena je edukacija za rad u organiziranom stanovanju s djecom s problemima u ponašanju. Na edukaciji je sudjelovalo 19 stručnih radnika CPUZ „Kuća sretnih ciglica“.Četiri stručne radnice CZSS Slavonski Brod i pet stručnih radnica CPUZ „Kuća sretnih ciglica“ sudjelovalo je u edukaciji koju je provodila dr. Lidija Arambašić iz Društva za psihološku pomoć. Edukacija je podijeljena u 5 modula (svaki u trajanju od 3 radna dana), a za sada su održana 4 modula:

- MODUL 1: „Razvoj osobne odgovornosti, odgovornosti za odnos i uradak te komunikacijski procesi u psihološkom savjetovanju,

- MODUL 2: „Temeljna načela i postavke procesa psihološkog savjetovanja“,

- MODUL 3: „Faze psihološkog savjetovanja“ i

- MODUL 4: „Podrška i pomoć nakon traumatskih događaja“.

Kroz projekt se provodi kontinuirana supervizija, a planirana su i dva studijska putovanja kojsa su odgođena zbog pandemije korona virusa.